Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Már január közepén bukik a költségvetés
  2013-01-18 07:31:31, péntek
 
  Már január közepén bukik a költségvetés

2013. január 17., csütörtök, 06:30 • Utolsó frissítés: 22 órája
Szerző: Nagy Gergő



Több fontos elem is bedőlni látszik már az idei költségvetésben, ezzel mintegy 180 milliárd esik ki a büdzséből. Ha emellé még hozzátesszük a bizonytalan bevételi tételeket is, akkor már 400 milliárd körüli kiesésről is beszélhetünk. Ez az összeg pedig már jelentősen megcsappantja a tartalékokat, és akkor még nem beszéltünk az európai recesszió hatásairól.
Titkárnő
Álláshirdetés

Még alig kezdődött el az év, a 2013-as költségvetést körüllengő kockázatok máris beigazolódni látszanak. A jog megerőszakolása nélkül már aligha vihető keresztül az e-útdíj tender, a pénztárgépek bekötése és az online szerencsejáték megadóztatása is tolódik. Egyelőre nem tudni, hogy mikor számíthat a kormány ezeken a csatornákon bevételre. Idén mindenesetre már aligha. A fenti tételek összességében 180 milliárddal vágják meg a 2013-as büdzsé bevételi oldalát.

Az e-útdíjjal 75 milliárdnak mondtunk búcsút

Az e-útdíj tender sikertelenül zárult, a tendergyőztes az egyik alvállalkozójának a visszalépése miatt a szerződéskötést megelőzően kapitulált. Bár a kormány a szerződéskötés határidejének meghosszabbításával reagált, ez a döntés a közbeszerzési törvény értelmében könnyen támadhatóvá teszi a megállapodást. Az újabb csúszás azt jelenti, hogy jogszerűen a jelenlegi eljárásban aligha tud felállni a rendszer, és már az is csoda lenne, ha esetleges jogsértés mellett is teljesíthető lenne. Ez azt jelenti, hogy július 1-től már nem áll fel a rendszer, vagyis a második félévre várt 75 milliárd forint bevétel kiesik a költségvetésből. Viszont megspórolja a költségvetés a rendszer kiépítésének a költségét, amit előzetesen 40 milliárdra lőttek be. (Erre a célra a kormány egy december végi határozatban különített el 33 milliárdot, ami másfél milliárddal kevesebb a nyertes ajánlati árnál).

Az e-útdíj 75 milliárdra tervezett idei bevétele szinte biztosan kiesik
Fotó: Túry Gergely

Bizakodásra kevés okot adva alakul a pénztárgépek bekötése a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ez a rendszer is eredetileg április elsején startolt volna, de ebben már maga az NGM sem bízik. Bár idén beköthetik akár százeres nagyságrendben is az adóhatósághoz, de a rendszert be kell járatni, így optimális adóbeszedési hatékonysággal legfeljebb 2014-től számolhatunk. Nincs ez másként az online fogadójátékok területén: a nyerőautomatákat már tavaly ősszel betiltották, és akkor az volt az elképzelés, hogy a megszüntetésük miatt kieső bevételeket az online szerencsejáték-piac megadóztatásával pótolják. Csakhogy még nincs meg az összes szükséges jogszabály, hogy az engedélyeztetési eljárásokat meg lehessen indítani, illetve még azt sem látni, hogy mi a stratégia: a Szerencsejáték Zrt.-n kívül (amelynek az online fogadóoldala még csak készülőben van) piacra engednek-e más szereplőket. Ezen a vonalon 10 milliárd forint eshet ki.

Nem csak 180 milliárdról mondhatunk le

A fenti összeg nagy részéről idén szinte biztos lemondhatunk. Ehhez ugyanakkor még hozzá kell venni az idei költségvetésbe betervezett olyan bevételi elemeket, melyek teljesülése igencsak bizonytalan. Ilyen például a bürokrácia csökkentéséből eredő 30 milliárd, a gazdaság kifehérítéséből származó 60 milliárdos pluszbevétel. A kormány emellett még azzal is számolt idénre, hogy a két új kisadóból, a kivából és a katából 214 és 74 milliárd folyik be a büdzsébe, de az már most látszik, hogy alacsonyabb az érdeklődés az új adófajták iránt, így kisebb lehet a bevétel (társasági adóból és az evából több folyhat be). Itt nehéz megbecsülni azt, hogy mennyi lesz az elmaradás, tekintve, hogy még nincsenek hosszabb idősoros statisztikák a kivába és katába átlépettek befizetéseiről.

Az Orbán-kormány az idei költségvetést 287-es euróárfolyamon tervezte, ez azonban igen kétséges, hogy tartható-e, főleg annak tükrében, amilyen feladatokat Matolcsy szán a Magyar Nemzeti Banknak. Attól, hogy szóba került, hogy a kormány hadrendbe állítaná a jegybankot a gazdaság élénkítésére, és Matolcsy neve is felmerült új jegybankelnökként, megijedtek a piacok. A további monetáris lazítás, a devizatartalékok megcsapolása, melyeket egy új, a kormányhoz sokkal lojálisabb jegybankelnök vihetne végbe, nem tűnnek jó ajánlólevélnek árfolyam-stabilitási szempontból. Amint az látszott is, a kapcsolódó hírekre a forint gyengüléssel reagált, a kormány által várt 287-es árfolyam így elég optimista lehet. A 300 forintos szint körüli euró 100 milliárd forint körüli nagyságrenddel rontaná az egyenleget.

A bevételi oldalra még a kormány által betervezett magasabb, 5,2 százalékos idei infláció is komoly hatással lehet, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis ennél alacsonyabb, 4,5 százalékos mértékű pénzromlással kalkulál. Ennek értelmében a kormányzat által várt magasabb infláció generálta magasabb költségvetési bevételek egy része is lemorzsolódhat, az áfánál például ez pár tízmilliárd forintnyi kevesebb bevételt jelenthet (ezzel párhuzamosan ugyanakkor egyes kormányzati kiadások is csökkenhetnek az alacsonyabb beszerzési árak miatt).

A sorba még tavasszal várhatóan bele kell venni a telekomcégekre kiszabott különadók miatti európai bírósági döntést is: ha elmarasztaló ítélet születik, akkor az államnak 200 milliárd forintot vissza kell fizetnie a telekomcégek részére. Erre szakértők szerint igen nagy az esély.

Összesen legalább 400 milliárdos a kiesés

Ha a 180 milliárdos szinte biztos kieséshez hozzávesszük azt a nagyjából 200 milliárd forintra tehető összeget, aminek a beérkezése már most bizonytalan, akkor ez a pénzmennyiség már majdnem megközelíti a 2013-as költségvetésbe betervezett Országvédelmi Alapban elkülönített forrásokat, melyek az esetleges rosszabb makrogazdasági folyamatok következményeire nyújtanának fedezetet. Márpedig a kormány által tervezett makropálya túlzottan optimistának tűnik: a kabinet a költségvetést 0,9 százalékos növekedéssel tervezte, ami igencsak túllő a legtöbb nemzetközi intézet, az Európai Bizottság és elemzők előrejelzésein, akik legjobb esetben is csak stagnálással, de inkább enyhe, 0,5 százalék körüli recesszióval számolnak idén.

A kormánynak valahonnan pótolnia kell a kieső százmilliárdokat
Fotó: Túry Gergely

Ha a költségvetés kockázatos elemeit kivesszük, a kormány az új évnek lényegében csak a rendkívüli intézkedések fejezetben található mintegy 100 milliárd forintnyi tartalékkal vág neki, miközben még számtalan olyan elem van, amin zátonyra futhat a büdzsé. Ezek közé tartozik, ha az IMF-megállapodás hiányában magasan marad a magyar finanszírozási igény - ez éves szinten 1240 milliárdra rúg, a megállapodással kb. 130 milliárddal kisebb lehetne az összeg - és a folyamatosan átárazódó államadósság-finanszírozás kamatkiadásai pedig tovább nőnek. Még jelentős problémákat okozhat, ha elapad a nemzetközi pénzbőség. Márpedig az amerikai államháztartást is nagyon sok kockázat lengi körül, és a eurózóna problémái is eszkalálódhatnak.

A negatív forgatókönyvek közül nem is kell mindegyiknek teljesülnie, hogy boruljon a magyar makropálya, és hogy a kiegyensúlyozni hivatott pénzösszegek ne legyenek elegendőek. Mindeközben arról hallani, hogy a választások közeledtével a kormány bő 200 milliárdot dobna a nyugdíjasoknak valamiféle nyugdíj-kiegészítéséként, és hogy a német E.ON gázüzletágát is megvásárolja a magyar állam, állítólag 800 millió euróért (kb. 232 milliárd forint). Ennek fedezetét még nem tudni, hogy honnan teremtenék elő. Bár nagyságrendekkel kisebb, de még így is milliárdos tételeket jelenthet, hogy az állam támogatna válságba került szektorokat is: elsőként csőd szélére került húsipari cégeket mentett meg az illetékes önkormányzatoknak juttatott költségvetési támogatással.

Újabb megszorítások jöhetnek?

Az esetleges megszorításokkal tulajdonképpen folytatódna a tavaly ősszel megkezdett bejelentéssorozat, amikor a kormány összesen három lépésben összesen 854 milliárdos kiigazítást jelentett be az idei költségvetésre vonatkoztatva, azzal az indokkal, hogy ki kell kerülnünk az uniós túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól, mert ellenkező esetben elbukjuk a kohéziós pénzek egy részét. Az Európai Bizottság (EB) egyelőre azonban nem vette ki Magyarországot az EDP alól, mivel - bár az idei költségvetést fenntarthatónak ítélik -, 2014-ben már újra 3 százalék fölé kúszhat a hiány, vagyis nem fenntartható pályán mozog a magyar büdzsé.

Az EU szerint nem képzelhető el lazítás, a piacok ezt nem díjaznák. A romló bevételi oldal miatt azonban még kisebb mozgástere marad a kormánynak a választási évre, és csak abban az esetben lesznek tarthatóak a büdzsé mostani számai, ha az elbukott bevételeket a kormány valahogy kezeli és szinte semmilyen negatív világgazdasági esemény nem történik - amire azonban az esély elég csekély. Egyelőre inkább úgy tűnik, hogy Magyarországnak komoly növekedési problémája van: ha stagnál a gazdaság, csökken a belső kereslet, csökkennek a beruházások, másfelől pedig nem lesz elég adóbevétel, ami újabb megszorításokat eredményez. Menekülünk az ördögi körből.


http://hvg.hu/gazdasag/20130117_Mar_most_bukik_az_idei_koltsegvetes#utm_source=hv g_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_01_17&type-id=Hv gDaily&user-id=572662BE&utm_content=top
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: százmilliárdokat, megszorításokkal, kiegészítéséként, nyerőautomatákat, devizatartalékok, megadóztatásával, eszkalálódhatnak, következményeire, nagyságrendekkel, engedélyeztetési, szerződéskötést, megerőszakolása, kifehérítéséből, fenntarthatónak, magyarországnak, költségvetésben, kiegyensúlyozni, államháztartást, költségvetésből, megszorításokat, megállapodással, magyarországot, költségvetésbe, forgatókönyvek, ajánlólevélnek, lemorzsolódhat, telekomcégekre, szerencsejáték, túlzottdeficit, csökkentéséből, finanszírozási, megszüntetésük, előrejelzésein, világgazdasági, tulajdonképpen, nyugdíjasoknak, idei költségvetésben, bizonytalan bevételi, összeg pedig, európai recesszió, 2013-as költségvetést, e-útdíj tender, pénztárgépek bekötése, online szerencsejáték, kormány ezeken, csatornákon bevételre, fenti tételek, 2013-as büdzsé, egyik alvállalkozójának, visszalépése miatt, szerződéskötést megelőzően, szerződéskötés határidejének, Nagy Gergő, Túry Gergely, Nemzeti Adó-, Szerencsejáték Zrt, Magyar Nemzeti Banknak, Magyar Nemzeti Bank, Országvédelmi Alapban, Európai Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Naplemente  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ébredj  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Semmit ne higgy el  A boldogság ült a világvégén  Gondolatok az életről és szere...  Szent György nap  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Alakot vált...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Kellemes esti időtöltést  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Az Európai Unió is foglalkozik...  Amit átélünk,  A Mester kezének érintése  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Szent György nap  Alvó cica  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Alakot vált...  William Shakespeare idézet  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Bella István: Zsoltár  Föld napja április 22  Jó éjt  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Ahogy emelkedik a rezgés...  Gaál Viktor gondolata  Alvó cica  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Föld napja április 22  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Két ember becsülete 
Bejegyzés Címkék
idei költségvetésben, bizonytalan bevételi, összeg pedig, európai recesszió, 2013-as költségvetést, e-útdíj tender, pénztárgépek bekötése, online szerencsejáték, kormány ezeken, csatornákon bevételre, fenti tételek, 2013-as büdzsé, egyik alvállalkozójának, visszalépése miatt, szerződéskötést megelőzően, szerződéskötés határidejének, közbeszerzési törvény, újabb csúszás, jelenlegi eljárásban, második félévre, rendszer kiépítésének, december végi, nyertes ajánlati, online fogadójátékok, megszüntetésük miatt, összes szükséges, engedélyeztetési eljárásokat, online fogadóoldala, fenti összeg, idei költségvetésbe, bürokrácia csökkentéséből, gazdaság kifehérítéséből, kormány emellett, evából több, idei költségvetést, kormány hadrendbe, gazdaság élénkítésére, további monetáris, devizatartalékok megcsapolása, kormányhoz sokkal, kapcsolódó hírekre, forint gyengüléssel, kormány által, bevételi oldalra, kormányzat által, áfánál például, alacsonyabb beszerzési, telekomcégekre kiszabott, telekomcégek részére, 2013-as költségvetésbe, esetleges rosszabb, legtöbb nemzetközi, kormánynak valahonnan, kieső százmilliárdokat, költségvetés kockázatos, rendkívüli intézkedések, magyar finanszírozási, összeg &#8211, folyamatosan átárazódó, nemzetközi pénzbőség, amerikai államháztartást, eurózóna problémái, negatív forgatókönyvek, magyar makropálya, kiegyensúlyozni hivatott, választások közeledtével, nyugdíjasoknak valamiféle, magyar állam, állam támogatna, illetékes önkormányzatoknak, esetleges megszorításokkal, tavaly ősszel, kormány összesen, idei költségvetésre, kohéziós pénzek, magyar büdzsé, romló bevételi, választási évre, esetben lesznek, büdzsé mostani, elbukott bevételeket, kormány valahogy, esély elég, belső kereslet, ördögi körből, százmilliárdokat, megszorításokkal, kiegészítéséként, nyerőautomatákat, devizatartalékok, megadóztatásával, eszkalálódhatnak, következményeire, nagyságrendekkel, engedélyeztetési, szerződéskötést, megerőszakolása, kifehérítéséből, fenntarthatónak, magyarországnak, költségvetésben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.